Σεμινάριο Οπτικής Παιδείας με τον Παναγιώτη Κασίμη

Έναρξη:
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Ημερομηνίες:
01/02, 15/02, 07/03
(ημέρα Σάββατο, συνολικά 3 συναντήσεις)

Ώρα:
17.30 – 19.30

Τοποθεσία:
Κέντρο Καλλιτεχνικής Απασχόλησης Δήμου Ελευσίνας
Αδελφών Κυπραίου 110, Άνω Ελευσίνα

Απευθύνεται:
Ανοιχτό για όλους
Δωρεάν συμμετοχή για τα μέλη

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας διοργανώνει το σεμινάριο Visual Literacy - Σεμινάριο Οπτικής Παιδείας και Ανάπτυξης του Βλέμματος με εισηγητή τον φωτογράφο και καθηγητή φωτογραφίας Παναγιώτη Κασίμη.

Ως φωτογράφοι αντιλαμβανόμαστε την ποιητική και πρακτική ζωή μέσα από ένα πλαίσιο. Προσαρμόζουμε τον κόσμο μέσα στο σκοτεινό κουτί που κρατάμε στα χέρια μας, διαμέσου ενός σκοπεύτρου. Ανάλογα με την εκπαίδευσή μας, έχουμε συνηθίσει να «μεταφράζουμε» τη ζωή γύρω μας σε γραμμές, όγκους, υφές, φωτεινά και σκιερά, ή στο είδος της φωτογραφίας που λέμε στον εαυτό μας πως μας ενδιαφέρει και ασχολούμαστε.

Όμως, πώς αντιλαμβανόμαστε την ίδια τη ζωή πριν την εγκλωβίσουμε στο κάδρο μας; Πριν τη μεταφράσουμε με τις δικές μας φωτογραφικές προκαταλήψεις; Τι επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε και τι όχι; Γιατί και πως το κάνουμε; Μπορούμε, πέρα από το να κάνουμε ένα «σωστό» κάδρο, να το γεμίσουμε με ήχο ή σιωπή;

Η φωτογραφική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες και τη δική της ιδιαίτερη γραμματική, και όπως κάθε γλώσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ποίημα ή μια φλυαρία. Είναι η γλώσσα την οποία, ως φωτογράφοι, οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε ο φωτογραφικός μας λόγος να είναι σαφής.

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα στοχεύσουμε στην εκμάθηση της φωτογραφικής γλώσσας και στη χρήση της, πέρα από είδη, ρεύματα, κατευθύνσεις ή σχολές. Θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε πως και τι βλέπουμε, καθώς και τι σημαίνει «να βλέπεις». Θα μιλήσουμε για την καλλιτεχνική πρόθεση και θα μάθουμε πως να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό και τη δουλειά μας.

Μετά το θεωρητικό μέρος θα εστιάσουμε στη χρήση της φωτογραφικής γλώσσας από τον κάθε ένα από τους συμμετέχοντες, μέσα από την κριτική και την αξιολόγηση της δουλειάς του, και θα συζητήσουμε πιθανούς τρόπους βελτίωσης. 

Παναγιώτης Κασίμης