Παρουσίαση φωτογραφικού έργου του Jeff Vanderpool

Ημερομηνία:
Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ώρα:
18:30

Τοποθεσία:
Αίθουσα Πολιτισμού Στέκι | ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας
Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα 

Απευθύνεται:
Ανοιχτό για όλους
Είσοδος Ελεύθερη

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας φιλοξενεί την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 18:30 τον φωτογράφο Jeff Vanderpool, ειδικό στην φωτογράφηση αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα. Στην παρουσίασή του θα χρησιμοποιήσει παραδείγματα από την ιστορία της φωτογραφίας και το προσωπικό του έργο, θα μιλήσει για τη σχέση φωτογραφικής αναπαράστασης και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου η καταγραφή γίνεται τέχνη και η τέχνη καταγραφή.

Η φωτογραφία αγωνιζόταν από πάντα να απελευθερωθεί από την ιδέα πως είναι απλώς ένας μηχανισμός καταγραφής. Σήμερα είναι ευρέως αποδεκτή ως καλλιτεχνικό μέσο και εκτίθεται σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, η φωτογραφία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο καταγραφής και, ως διαδικασία, περιλαμβάνει μια σειρά δημιουργικών αποφάσεων που απαιτούν μεθοδολογική προσέγγιση για την παραγωγή ενός αξιόπιστου ντοκουμέντου. Ποια είναι λοιπόν αυτή η δημιουργική διαδικασία και τι μετατρέπει μία φωτογραφική καταγραφή σε αυτούσιο πολιτισμικό αντικείμενο;

Jeff Vanderpool

Λίγα λόγια για τον καλεσμένο φωτογράφο:

O Jeff Vanderpool είναι φωτογράφος που ασχολείται κυρίως με θέματα κληρονομιάς κι έχει φωτογραφίσει για πολιτιστικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυβερνητικές οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ, ανασκαφές και μεμονωμένους ερευνητές. Εκτός από φωτογράφος, εργάζεται επίσης ως δάσκαλος φωτογραφίας, συμμετέχει σε έργα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, διοργανώνει κι επιμελείται εκθέσεις ενώ παράλληλα δημοσιεύει κι εκθέτει το προσωπικό του έργο.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς στην υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων, όπως με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, την MONUMENTA - Για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας και την Πρωτοβουλία για τη Διατήρηση Πολιτιστική Κληρονομιάς στην Ελευσίνα.

Το 2008, ο Vanderpool ίδρυσε, με την Ιωάννα Βασδέκη, την fotograficus (www.fotograficus.gr), μια πρωτοβουλία που ασχολείται με την προώθηση της φωτογραφίας στην Ελλάδα μέσω εκθέσεων και διδασκαλίας. Η fotograficus έφερε το έργο πολλών φωτογράφων υψηλού προφίλ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek και του Ούγγρου φωτογράφου André Kertész.

Πέραν τούτου, διοργανώνει εργαστήρια ταξιδιού και εκπαιδευτικές περιηγήσεις με επίκεντρο την Ελλάδα. Τα ταξίδια που διοργανώνει έχουν ως κύριο άξονα την εκπαίδευση μέσω της φωτογραφίας και συχνά περιλαμβάνουν επισκέψεις σε χώρους και μνημεία της Ελλάδας με ξεναγήσεις από εξειδικευμένα πρόσωπα.