Παρουσίαση φωτογραφικού έργου της Υπατίας Κορνάρου

Ημερομηνία:
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Ώρα:
18.30

Τοποθεσία:
Namaste café-bar
Ιατρού Παπαγιάννη 61, Άνω Ελευσίνα

Απευθύνεται:
Ανοιχτό για όλους
Είσοδος Ελεύθερη

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας προσκαλεί την φωτογράφο Υπατία Κορνάρου να παρουσιάσει το φωτογραφικό έργο της και το φωτογραφικό σεμινάριο ''Conceptual Art'' στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Namaste - café-bar, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 στις 18:30. Το φωτογραφικό σεμινάριο ''Conceptual Art'' θα διοργανώσει από τον Νοέμβριο 2022 η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας.

Η φωτογραφία με έμαθε να διερωτώμαι ποια είναι η πραγματικότητα, που βρίσκεται και αν υπάρχει. Αναίρεσα αρκετά νωρίς την ψευδαίσθηση ότι φωτογραφίζω την πραγματικότητα. Έτσι, άρχισα να μελετώ το κάδρο, έχοντας ως στόχο την κατανόηση του περιεχομένου. Άπειρες διαπιστώσεις, άλλοτε τις έστρεφα εντός και άλλοτε εκτός. Στην εξέλιξη συνειδητοποίησα πως ό,τι επέτρεπα να εισχωρήσει στο οπτικό πεδίο ήταν το «σημαινόμενο» της ύπαρξής μου. 

Η σύνθεση μιας φωτογραφίας είναι όλα εκείνα που απουσιάζουν ή υφίστανται στην ψυχή ενός φωτογράφου την δεδομένη στιγμή του «κλικ». Μια εικόνα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχει κάτι να πει και ο φωτογράφος υπάρχει επειδή έχει να πει εικόνες. Εδώ παίζεται όμως μια μικρή εξαπάτηση από την πλευρά της φωτογραφίας: «μας υπόσχεται την πραγματικότητα», δηλαδή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο απατηλό κομμάτι του έρωτα: «μας υπόσχεται το ιδανικό». 

Ο φωτογράφος δεν χρησιμοποιεί λέξεις, έχει κάδρο για επικοινωνία. Δεν κατέχει την πραγματικότητα, ούτε καν την πραγματικότητά του αλλά σίγουρα εμπεριέχεται σε ότι αποτυπώνει με την φωτογραφική του μηχανή. Κάθε φωτογράφιση είναι μια αναζήτηση, μόνο που η βουτιά συμβαίνει κυρίως στο ασυνείδητο.

Υπατία Κορνάρου

vasdeki copyright

© Υπατία Κορνάρου

Λίγα λόγια για την καλεσμένο φωτογράφο:

Η Υπατία Κορνάρου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου φωτογραφίζει και ζει. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από την εκκίνηση της στον φωτογραφικό κόσμο. 

Με το έργο της έχει πάρει μέρος σε Διεθνή και Εγχώρια Φωτογραφικά Φεστιβάλ.  Αρθρογραφεί και παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό στο περιοδικό «Photonet». Επίσης αρκετές φορές έχουν φιλοξενηθεί οι σκέψεις της για την φωτογραφία μαζί με φωτογραφίες της, σε σημαντικά site («Photologio», «Nexus Media», «Lifetone», «PolisMagazino»). 

Από το 2009 εώς και σήμερα φωτογραφίζει Φεστιβάλ Θεάτρου και χορού («Νέων καλλιτεχνών - Τα 12 Κουπέ», «Σύγχρονου χορού-Compartments Dance Project» στο «Τρένο στο Ρουφ»).  Ασχολείται κυρίως με την φωτογράφιση θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων. 

Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις : α) Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας – “Save The Forest”, με θέμα την κλιματική αλλαγή από τις  καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν στην χώρα μας και β) Δήμο Παπάγου-Χολαργού – “Freud ‘S Dreams", με θέμα την θεωρία του ασυνείδητου κατά την διάρκεια του ονείρου.   

Στην εξέλιξη της έρχεται η στιγμή που νιώθει έτοιμη να επικοινωνήσει σκέψεις και συναισθήματα, επιχειρώντας την δημιουργία φωτογραφικών πρότζεκτ. Τον τελευταίο χρόνο, έχει ενεργή συμμετοχή στα social media, ειδικότερα στο Instagram, όπου σημαντικές διεθνείς φωτογραφικές κοινότητες συνεχίζουν να παρουσιάζουν το φωτογραφικό της έργο. 

Τα τελευταία χρόνια, διδάσκει σε φωτογραφικά σεμινάρια που έχουν διοργανώσει καλλιτεχνικές σχολές ή χώροι δημιουργίας και τέχνης (Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΥΔΑΠ, Tabula Rasa, Σχολή Ορνεράκη, Θέατρο πυξίδα, Spring People κ.λ.π.).  

Η φωτογραφία την έμαθε να διερωτάται ποια είναι η πραγματικότητα, που βρίσκεται και αν υπάρχει. Αναίρεσε αρκετά νωρίς την ψευδαίσθηση ότι φωτογραφίζει την πραγματικότητα. Κάθε φωτογράφιση για εκείνη είναι μια αναζήτηση, μόνο που η βουτιά συμβαίνει κυρίως στο ασυνείδητο.