Παρουσίαση φωτογραφικού έργου της Ιωάννας Βασδέκη

Ημερομηνία:
Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Ώρα:
20.30

Τοποθεσία:
Namaste café-bar
Ιατρού Παπαγιάννη 61, Άνω Ελευσίνα

Απευθύνεται:
Ανοιχτό για όλους
Είσοδος Ελεύθερη

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας προσκαλεί την φωτογράφο Ιωάννα Βασδέκη να παρουσιάσει την φωτογραφική της δουλειά, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Namaste café-bar, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση µε το κοινό.

“Ο τρόπος με τον οποίον φωτογραφίζουμε, δείχνει και τον τρόπο με τον οποίον κοιτάζουμε τον κόσμο γύρω μας”
Ιωάννα Βασδέκη

Λίγα λόγια για την καλεσμένη φωτογράφο:

H Iωάννα Βασδέκη αισθάνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που της έχουν δοθεί είναι να εμπνεύσει ανήλικους και ενήλικες μαθητές να προσθέσουν την τέχνη της φωτογραφίας – αλλά γενικότερα τον πολιτισμό και την αισθητική - στις ζωές τους. Η αγάπη αυτή που μεταδίδεται μαγικά μέσω της φωτογραφικής τέχνης, είναι μία από τις βασικές της κινητήριες δυνάμεις…

Διοργανώνει κι επιμελείται εκθέσεις Ελλήνων και ξένων φωτογράφων σε σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους, όπως: Central-European House of Photography, Μουσείο Γουλανδρή, Φυσικής Ιστορίας,Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων κ.ά. Έχει διοργανώσει, επιμεληθεί και συνεργαστεί σε διάφορες εκθέσεις, όπως του Andre Kertesz, Josef Koudelka, Jan Saudek, The Nude in Czech Photography, Αβραάμ Παυλίδη και άλλων καταξιωμένων και ανερχόμενων δημιουργών. Είναι ιδρύτρια της fotograficus κι ήταν επιμελήτρια στο Long Room Πικερμίου.

Πέραν τούτου διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα από το 2005, είναι υπεύθυνη των Ομίλων Φωτογραφίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας κι έχει ήδη παρουσιάσει προσωπικά της έργα,σε διάφορες εκθέσεις. Επίσης, δίδαξε και υπήρξε συνυπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Athens House of Photography. Ενήλικοι μαθητές και μαθήτριες της ανήκουν σήμερα στους καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους.

Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό αποκλειστικών συνεντεύξεων με αναγνωρισμένους ξένους και Έλληνες φωτογράφους & εικαστικούς. Επί σειρά ετών είναι υπεύθυνη καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στο περιοδικό “Φωτογράφος”. Επιμελείται τα καλλιτεχνικά νέα, έχει δικές της αρθρογραφικές στήλες (Τα Παράξενα της Τέχνης & Έρως όπως Φωτογραφία) και κάνει συνεντεύξεις με διάσημους Έλληνες και ξένους φωτογράφους.

Επίσης υπήρξε μέλος του editorial board του ευρωπαϊκού φωτογραφικού περιοδικού “Imago”. Από το 2005 έως το 2010 ήταν υπεύθυνη της φωτογραφικής ενότητας στην πολιτιστική έκδοση “Yearbook: Στιγμιότυπα Ελληνικού Πολιτισμού” καθώς και στο πολιτιστικό περιοδικό «Highlights». Κείμενά της βρίσκονται σε καταλόγους φωτογράφων και άλλων δημιουργών.

Επιπλέον, ειδικεύεται στο λεγόμενο portfolio development (ανάπτυξη portfolio) φωτογράφων και επί σειρά ετών υπήρξε προσκεκλημένη διεθνών φεστιβάλ φωτογραφίας ως portfolio reviewer (Arles Rencontres de la Photographie, Bratislava Month of Photography, Budapest Month of Photography, Krakow International Month of Photography και άλλα.

Ως μητέρα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενδελεχώς με θέματα που αφορούν στην παιδεία. Ενδιαφέρεται για εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους που ξεφεύγουν από το τετριμμένο σχολικό σύστημα, όπως είναι τα σχολεία του δάσους (forest schooling), στοιχεία από τις μεθόδους montessori & waldorf. Πιστεύει πως ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά στοιχεία είναι η δημιουργικότητα, το ουσιαστικό παιχνίδι και η επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Διδάσκει την τσέχικη γλώσσα, με δημιουργικό τρόπο, σε παιδιά ηλικίας 4-14 ετών στον Σύλλογο Τσεχικής Κοινότητας της Αθήνας. Γεννήθηκε στην Αθήνα από μητέρα Τσέχα (Εύα) και Έλληνα πατέρα (Νικόλαος) μεγάλωσε στην Ελλάδα, Τσεχία και Γερμανία.

Είναι η περήφανη μητέρα τρίγλωσσων δίδυμων κοριτσιών.